Depresie

Depresia este o afectiune grava ce nu consta doar in sentimentul de tristete trecatoare. Simptomele depresiei sunt persistente pe perioade lungi (peste doua saptamani) si includ (dar nu se limiteaza la) urmatoarele:

Tristete
Pierderea interesului sau placerii in activitati care altadata erau placute
Schimbare in greutate (slabire sau ingrasare)
Dificultati legate de somn (insomnie sau dormit prea mult)
Pierderea energiei (fara vlaga)
Sertiment de desertaciune
Ganduri de moarte sau sinucidere

Depresia este o afectiune a creierului. Exista o varietate de cauze ce includ factor genetici, de mediu, psihologici si biochimici. Depresia incepe de obicei la varste cuprinse intre 15 si 30 de ani si este mult mai intalnita la femei. Femeile pot de asemenea sa fie afectate de depresie post-partum dupa nasterea unui copil. Unele persoane pot fi afectate de depresie iarna. Depresia este o parte a tulburarii bipolare.

Exista tratamente eficiente pentru depresie ce includ antidepresive si psihoterapie. Majoritatea persoanelor afectate au rezultate excelente atunci cand sunt folosite ambele mijloace de tratament.

Majoritatea persoanelor nu isi dau seama ca au o afectiune care se poate trata si de aceea nu cauta ajutorul unui specialist. In plus, ignoranta si slaba intelegere a bolii de catre publicul larg, inclusiv a multor specialisti, care percepe depresia drept o slabiciune personala care poate fi auto-vindecata “la comanda”, au dus la stigmatizarea si evitarea diagnosticului de multi dintre cei afectati.

In ambulatoriu, unde multi pacienti vin initial pentru tratament, simpomele raportate sunt de cele mai multe ori somatice precum oboseala, dureri de cap, probleme cu somnul sau disconfort abdominal.